Зелений фасад: навіщо облаштовувати та які рослини вибрати

Ось причини, через які варто виростити зелений фасад для свого будинку:

Фасад міцний, але застарілий, трохи зносився. І хочеться надати йому нового вигляду, зробити привабливішим. Можна, звичайно, облицьовувати стіни сайдингом, але рослини виростити простіше, куди менш витратно та набагато цікавіше.
Суцільна стіна зелені дасть густу тінь. Це чудово для веранди, тераси, патіо поряд з будинком. Та й у кімнатах усередині буде помітно прохолодніше та затишніше у спекотні літні дні.
Рослини чудово затримують пил, покращують мікроклімат на ділянці, виробляють кисень. Суцільна користь.
Навіть на крихітній ділянці, коли немає можливості розбити клумбу, посадити дерево, наприклад, у дворі таунхауса, рослини на стіні дозволять отримати бажану зелень, не займаючи місце.
Зелені стіни стануть природним звукоізолятором. У будинку буде помітно тихіше, що особливо важливо, якщо поряд проходить жвава автомагістраль.
Рослини вбиратимуть дощову воду, слугуватимуть природним дренажем. Під стінами ніколи не скупчуватимуться калюжі, навіть якщо про додатковий сток господарі не подбали.

Багаторічники, ліани. Кращий вибір. Особливо популярний невибагливий і дівочий виноград, що швидко росте, використовуються плющевидний і п’ятилисточковий. Крім того, можна висадити гортензію черешкову, деревогубець круглистий, повзун (актінідія коломікта), червоно-бульбашник. Всі ці рослини стійко переносять морози і швидко ув’ють весь фасад.
Однорічні кучеряві рослини. Головний мінус у тому, що щовесни їх потрібно буде висаджувати заново. І на другий-третій поверх будинку вони не доростуть за одне літо.
Мохи. Особливий випадок поки зустрічається дуже рідко. Мох на фасаді виростити складніше, ніж кучеряві рослини, в цьому випадку йдеться вже про повноцінну фітостену.
Важливо! Висаджувати багаторічники потрібно безпосередньо біля стіни, зробивши глибинний дренаж та підготувавши ґрунт. Висаджувати їх у контейнери та кашпо не варто, адже взимку вони промерзають.

Багаторічникам, що в’ються, на фасаді потрібно забезпечити опори. Поливати дівочий виноград не потрібно навіть у посуху, решту рослин можна додатково забезпечити водою. У міру розростання зеленої стіни доведеться проводити обрізування, формувати рослини, щоб залишити вільними вікна та двері. Мінуси у зеленого фасаду є — на ділянці буде більше сміття через листя, потрібен догляд. Але плюсів більше.

Comments are closed.

Razrabotka otdelki fasadov
  • Кухні під замовлення – нестандартні розміри та ексклюзивний дизайн
    29.04.2023

    У випадку, якщо вам не підходять або не подобаються стандартні кухні, наявні у продажу, найкращим виходом із ситуації буде замовити виготовлення за індивідуальним ескізом. Таку послугу вже багато років надає в Києві підприємство «Меблі-ПВМ». Чому клієнти вибирають кухні... 

  • Геотекстиль для ізоляції труб
    20.01.2023

    Геотекстиль - це матеріал, який використовується в різних сферах цивільної інженерії та будівництва. Вони виготовлені з синтетичних волокон, таких як поліпропілен або поліестер, і призначені для покращення стабільності ґрунту та дренажу, а також для забезпечення відділення... 

  • Види декоративного каміння
    01.09.2022

    Широкий асортимент різних видів декоративного каміння дозволяє використовувати його в різних стильових напрямках: Класика – для класичних інтер'єрів оптимальним рішенням стануть вироби квадратної чи традиційної прямокутної форми.Вінтаж - в даному випадку найбільш... 

  • Переваги декоративного каменю
    01.09.2022

    Невелика вага окремих фрагментів, що дає можливість використовувати матеріал без ризику обвалення несучих конструкцій та створення додаткового навантаження. Стійкість до механічних впливів та простота догляду.Стійкість до температурних перепадів, що дозволяє застосовувати...